Οισοφάγος Barrett

Τι είναι ο οισοφάγος Barrett

Ο Οισοφάγος Barrett, είναι μια καλοήθσης πάθηση που οφείλεται στην μετάπλαση του ιστού του οισοφάγου, εμφανίζεται κυρίως σε άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μπορεί να έχει από καθόλου έως εντονότερα συμπτώματα (πόνος στο στήθος, καούρες) και πρέπει να παρακολουθείται.

Ο Οισοφάγος Barret ορίζεται ως η εντερική μεταπλασία του βλεννογόνου του κατώτερου οισοφάγου. Αυτό σημαίνει ότι η εσωτερική στοιβάδα του οισοφάγου, που ιστολογικά μοιάζει με την επιδερμίδα, αντικαθίσταται από κύτταρα που μοιάζουν με τον εντερικό βλεννογόνο. Η μεταπλασία προκαλείται από συνεχή ερεθισμό του οισοφάγου από χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Είναι μία επικίνδυνη παθηση;

Ο οισοφάγος Barrett είναι μια ανησυχητική κατάσταση που χρειάζεται παρακολούθηση καθώς πρόκειται για προκαρκινωματώδη πάθηση. Οι πάσχοντες από οισοφάγο Barrett έχουν ψηλότερη πιθανότητα καρκίνου οισοφάγου από τον υγιή πληθυσμό, αν και τελικά μόνο 1 στους 100 θα εμφανίσει καρκίνο οισοφάγου
Οισοφάγος Barrett συμπτώματα

Συμπτώματα

Με τι συμπτώματα εκδηλώνεται ο οισοφάγος Barrett;

Δεν υπάρχουν ειδικά συμπτώματα που να συνδέονται με τον οισοφάγο barrett, παρά μόνο αυτά που προκαλούνται από την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δηλαδή πόνος στο στήθος και καούρες, ενώ μπορεί να εμφανιστεί και πόνος στην κατάποση. Ειδικά, όταν η καούρα και ο πόνος στο στήθος εμφανίζεται πολύ συχνά μέσα στην εβδομάδα είναι ένα σύμπτωμα που θα πρέπει να το διερευνήσετε με τον ιατρό σας και να μην το αμελήσετε κόκκινη σημαία.

Άλλα συμπτώματα, συνδυαστικά ή χωρίς τα παραπάνω, που πρέπει να προσέξετε και μπορεί να υποδηλώνουν σύνδρομο – οισοφάγος Barrett περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία στην κατάποση.
  • Αίσθηση φαγητού που έχει κολλήσει στον οισοφάγο σας.
  • Συνεχής πονόλαιμος, ξινή γεύση στο στόμα ή κακή αναπνοή.
  • Σημαντική απώλεια βάρους χωρίς να το προσπαθείτε / επιδιώκετε.
  • Αίμα στα κόπρανα.
  • Συχνοί εμετοί.

Η πρόληψη και ο τακτικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικός για τις παθήσεις του οισοφάγου καθώς ούτε και όταν ο οισοφάγος Barrett είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο και μετατρέπεται σε αδενοκαρκίνωμα οισοφάγου δίνει ιδιαίτερα συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Επομένως είναι σημαντικό να μην αμελείτε την τακτική παρακολούθηση με γαστροσκόπηση.

Αίτια

Ποια είναι τα αίτια και οι παράγοντες που προκαλείται ο οισοφάγος Barrett;

Είναι αρκετοί οι παράγοντες που επιδρούν στην εμφάνισή του, ωστόσο ο οισοφάγος Barrett είναι συχνότερος στα άτομα με Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση γι αυτό και η χρόνια ΓΟΠΝ θεωρείται ως ο κυριότερος παράγοντας εμφάνισης. Πιστεύεται ότι η συχνή παλινδρόμηση οξέων προς τον οισοφάγο ερεθίζει την επένδυση του οισοφάγου και αυτό συντελεί σε αλλαγές στον ιστό των κυττάρουν του οισοφάγου. Ώστόσο μπορεί να έχετε οισοφάγο Barrett χωρίς παλινδρόμηση.

Συχνότητα Εμφάνισης

Σε ποια άτομα είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί ο οισοφάγος Barrett;

Ο Οισοφάγος Barrett είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στους άνδρες, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με παχυσαρκία. άτομα με οικογενειακό ιστορικό οισοφάγου Barrett ή καρκίνου του οισοφάγου, συμπτώματα καούρας ή παλινδρόμησης για μεγάλο χρονικό διάστημα

Διάγνωση

Με ποιες εξετάσεις διαγιγνώσκεται ο Οισοφάγος Barrett;

Ο Οισοφάγος Barrett διαγιγνώσκεται συνήθως τυχαία κατά τη διάρκεια γαστροσκόπησης για διερεύνηση συμπτωμάτων γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Ο γιατρός βλέπει την τυπική εικόνα του οισοφάγου Barrett, και λαμβάνει βιοψίες για ιστολογική επιβεβαίωση. Εφόσον επιβεβαιωθεί η διάγνωση, ο ασθενής μπαίνει σε πρωτόκολλο παρακολούθησης για το σύνδρομο Barrett. Αυτή περιλαμβάνει επαναληπτική γαστροσκόπηση ανά 2-3 χρόνια, και να λαμβάνονται βιοψίες από συγκεκριμένα σημεία, κάθε 2 εκατοστά. Το σκεπτικό της παρακολούθησης είναι ότι εφόσον συμβεί κακοήθης εξαλλαγή, αυτή θα συμβεί με αργό ρυθμό, και η διενέργεια συχνών γαστροσκοπήσεων επιτρέπει τη διάγνωση σε αρχικά στάδια όταν η νόσος είναι θεραπεύσιμη.

Θεραπεία για τον οισοφάγο Barrett

Πως θεραπεύεται ο οισοφάγος Barrett και ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος

Ασθενείς με συμπτώματα ΓΟΠ πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά θεραπεία με αναστολείς ιόντων πρωτονίων. Εφόσον τα συμπτώματα επιμένουν, υπάρχει ένδειξη για αντιπαλινδρομική επέμβαση, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να θεραπεύσει πλήρως τον οισοφάγο Barrett. Άλλες επιλογές είναι η αφαίρεση του βλεννογόνου ενδοσκοπικά με την τεχνική της υποβλεννογόνιας εκτομής, καθώς και ο καυτηριασμός του βλεννογόνου με ραδιοσυχνότητες. Εφόσον αναπτυχθεί καρκίνος, ο ασθενής υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του οισοφάγου, συνήθως σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία και πιθανώς ακτινοβολία. Παρακάτω αναλύονται αναλυτικά όλες οι εναλλακτικές

Φαρμακευτική Θεραπεία Παλινδρόμησης

Τα φάρμακα που μειώνουν την οξύτητα του γαστρικού υγρού (LosecLaprazolNexium κτλ), είναι πολύ σημαντικά για να επιβραδυνθεί ο Οισοφάγος Barrett, αφού μειώνουν την έκθεση της περιοχής σε οξύ το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πιο εκτεταμένες και σοβαρότερες βλάβες. Πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά εφ’ όρου ζωής, και μπορούν να συνδυαστούν με αντιόξινα (GavisconMaaloxAludrox κτλ). Το συνεχόμενο κόστος από την αγορά αυτών των φαρμάκων, οι πιθανές μακροχρόνιες παρενέργειες καθώς και η “ταλαιπωρία” από την εφ όρου ζωής χρήσης των φαρμάκων οδηγούν πολλούς ασθενίς στο να αναζητήσουν μόνιμη λύση για τον Οισοφάγο Barrett

Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση Διαφραγματοκήλης

Όπως έχει αναφερθεί και παραπάνω η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση αποτελεί βασικό παράγοντα ανάπτυξης οισοφάγου Barrett γι αυτό και θα πρέπει πρωτίστως να θεραπεύεται η ΓΟΠΝ. Όταν τα φάρμακα αποτυγχάνουν ή ο ασθενής επιθυμεί οριστική λύση η χειρουργική επέμβαση θεραπείας της παλινδρόμησης είναι η επιλογή εκλογής. Η επέμβαση για την παλινδρόμηση γίνεται με λαπαροσκοπική τεχνική με πολύ μικρές τομές και νοσηλεία μιας ημέρας, και ακολουθείται από άμεση βελτίωση των συμπτωμάτων, σε σημείο που πλέον δεν χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή.

Η χειρουργική επέμβαση έχει σαν αποτέλεσμα να θεραπεύεται πλήρως ο Οισοφάγος Barett σε περισσότερο από 70% των περιπτώσεων. Η χειρουργική θεραπεία της παλινδρόμησης αποτελεί την ιδανική λύση για ασθενείς με οισοφάγο Barrett. Κατ αρχήν σταματά την παλινδρόμηση και άρα την έκθεση του οισοφάγου Barrett σε γαστρικά οξέα. Αντίθετα τα φάρμακα μειώνουν την οξύτητα των γαστρικών οξέων, και δεν αποτρέπουν την παλινδρόμηση.

Η χειρουργική θεραπεία είναι ακόμα πιο σημαντική στην παλινδρόμηση χολής. Η τελευταία, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για να αναπτυχθεί οισοφάγος Barrett. Τα συνήθη φάρμακα για παλινδρόμηση δεν έχουν καμία επίδραση στην χολή. Αυτό σημαίνει ότι παρά τη φαρμακευτική θεραπεία, η πάθηση μπορεί να προχωρήσει σε καρκίνο οισοφάγου. Μόνο η χειρουργική θεραπεία μπορεί να μηδενίσει την έκθεση του κατώτερου οισοφάγου στην καρκινογόνο επίδραση της χολής στον οισοφάγο Barrett.

Ενδοσκοπικές Θεραπείες Οισοφάγου Barrett

Εφόσον ο οισοφάγος Barrett υποστεί μετάλλαξη σε δυσπλασία, μπορεί να εφαρμοστούν ενδοσκοπικές μέθοδοι θεραπείας. Ενδοσκοπική εκτομή, Ραδιοσυχνότητες ή Κρυοθεραπεία για καταστροφή του μεταλλαγμένου ιστού χρησιμοποιούνται από μόνες ή σε συδυασμό μεταξύ τους. Η απόφαση για μια τέτοια θεραπεία είναι περίπλοκη και πρέπει να λαμβάνεται από εξειδικευμένους γιατρούς, καθώς δεν αποκλείεται να ξεφύγουν κύτταρα που να μπορούν να εξελιχθούν σε κακοήθεια. Και πάλι μπορεί να είναι η χειρουργική θεραπεία της παλινδρόμησης μετά την καταστροφή του οισοφάγου Barrett.

Πρόληψη

Μπορεί να προληψθεί ο οισοφάγος Barrett; Τι μπορείτε να κανετε;

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε για να προστατευτεί ο κυτταρικός ιστός του οισοφάγου σας και να μην αναπτυχθεί Οισοφάγος Barret είναι να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της καούρας ή της παλινδρόμησης. Τα άτομα με συνεχή φαινόμενα παλινδρόμησης / καούρας που δεν αναζητούν θεραπεία είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν οισοφάγο Barrett. Άλλες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για την πρόληψη είναι:

  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, καθώς και τα δύο μπορεί να ερεθίσουν τον οισοφαγικό ιστό.
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος για εσάς. Η παχυσαρκία είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για πολλές ασθένειες.

Διατροφή

Τι μπορείτε να κάνετε με τη διατροφή σας για να προληφθεί ο Οισοφάγος Barret και να μειώσετε τα συμπτώματα

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα – διατροφή για τον οισοφάγο Barrett. Εάν έχετε παλινδρόμη σκεφτείτε να κάνετε τις ακόλουθες αλλαγές:

  • Αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων.
  • Καταναλώστε το τελευταίο σας γεύμα τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο.
  • Περιορίστε τις τροφές που προκαλούν καούρες ή συμπτώματα παλινδρόμησης. Κάποιες από αυτές τις “προβληματικές” τροφές είναι τα τηγανητά ή τα λιπαρά τρόφιμα, η σοκολάτα, και τα τα ανθρακούχα ποτά.

Συμπέρασμα 

Ο Οισοφάγος Barrett είναι μια εντελώς καλοήθης κατάσταση, του οποίου τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι εμφανή ή να μοιάζουν με άλλες παθήσεις του οισοφάγου, απαιτείται όμως η παρακολούθηση και η θεραπεία καθώς μπορεί να εξελιχθεί σε επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία. Όπως συμβαίνει πάντα στην υγεία, η πρόληψη και η πρώιμη διάγνωση σώζουν ζωές. Γι’ αυτό όταν υπάρχει χρόνια παλινδρόμηση, πρέπει να παρακολουθείται με τακτικές ενδοσκοπήσεις. Αν συνοδεύεται από διαφραγματοκήλη ή έντονα συμπτώματα, η χειρουργική επέμβαση είναι μια πολύ αποτελεσματική και ασφαλής επιλογή.