Γαστρεκτομή

Η γαστρεκτομή είναι η θεραπεία εκλογής για τον καρκίνο στομάχου. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με την κλασική ανοικτή μέθοδο, αλλά πλέον γίνεται σχετικά εύκολα με λαπαροσκοπική προσπέλαση, και με ρομποτική υποβοήθηση εφόσον είναι απαραίτητο.

Τεχνική - Πώς γίνεται η Γαστρεκτομή;

Στην γαστρεκτομή ανάλογα με την εντόπιση του καρκίνου στομάχου , αφαιρείται μέρος του στομάχου (Υφολική Γαστρεκτομή) ή ολόκληρο το στομάχι (Ολική Γαστρεκτομή). Αφαιρούνται μαζί τα αγγεία και τους λεμφαδένες. Στη συνέχεια το έντερο ενώνεται με το υπόλειμμα του στομάχου, ή απευθείας με τον οισοφάγο. Υπάρχουν 2 διαφορετικές τεχνικές για την αποκατάσταση του εντέρου, Billroth 2 και Roux en Y. 

Η πρώτη ενέχει λιγότερες χειρουργικές επιπλοκές, αλλά μπορεί να έχει επακόλουθο βαριά γαστρίτιδα λόγω έγχυσης χολής εντός του στομάχου. Η δεύτερη είναι λίγο πιο πολύπλοκη και αυξάνει την πιθανότητα επιπλοκών, αλλά έχει καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα και μετεγχειρητική ποιότητα ζωής. Μπορεί επίσης να κριθεί απαραίτητη η τοποθέτηση καθετήρα σίτισης εντός του εντερικού σωλήνα. Χρησιμοποιείται μέχρι να μπορεί ο ασθενής να σιτίζεται κανονικά από το στόμα.

Γαστρεκτομή
Μερική Γαστρεκτομή με Ανακατασκευή Billroth II, vs Ολική Γαστρεκτομή με Ανακατασκευή Roux en Y

Αποκατάσταση

Η επέμβαση μπορεί να είναι περίπλοκη και ενέχει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα κακής επούλωσης με αποτέλεσμα διαφυγή εντερικού περιεχομένου. Το κυριότερο πρόβλημα είναι η πλήρης αλλαγή της ανατομίας του γαστρεντερικού, με αποτέλεσμα απώλεια βάρους, διαταραχές απορρόφησης βιταμινών και ηλεκτρολυτών, σύνδρομα δυσαπορρόφησης με κυριότερο το σύνδρομο dumping. Τα περισσότερα προβλήματα βελτιώνονται μετά από 12 μήνες περίπου και είναι διαχειρίσιμα με σωστή διαιτολογική υποστήριξη.

Η νοσηλεία διαρκεί 10-14 ημέρες, και μετά το εξιτήριο μπορεί να απαιτηθεί περαιτέρω συμπληρωματική σίτιση. Μετά από ανάρρωση μερικών εβδομάδων οι ασθενείς υποβάλλονται σε συμπληρωματική χημειοθεραπεία για ολοκλήρωση του θεραπευτικού σχήματος βάσει διεθνών πρωτοκόλλων.

Λαπαροσκοπική γαστρεκτομή

Η λαπαροσκοπική γαστρεκτομή είναι η προτιμώμενη επέμβαση θεραπείας καρκίνου στομάχου, από χειρουργούς με εξειδίκευση στη Χειρουργική Ογκολογία του Γαστρεντερικού και στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική.

Πως γίνεται το χειρουργείο;

Ολόκληρη η επέμβαση γίνεται μέσα από 4-5 τομές στην κοιλιά, της τάξης του μισού με ενός εκατοστού. Στο τέλος της επέμβασης μια από τις τομές επεκτείνεται στα 3-4 εκατοστά για να αφαιρεθεί το τμήμα του στομάχου που περιέχει τον καρκίνο.

Τι πλεονεκτήματα προσφέρει;

Η Λαπαροσκοπική Γαστρεκτομή προσφέρει άριστο ογκολογικό αποτέλεσμα, με ελάχιστο πόνο. Ο λεμφαδενικος καθαρισμός είναι εξίσου καλός, αν όχι καλύτερος με δεδομένη την μεγέθυνση του οπτικού πεδίου που επιτρέπει η χρήση της λαπαροσκοπικής ψηφιακής κάμερας υψηλής ανάλυσης. Η αποκατάσταση του γαστρεντερικού με οποιαδήποτε τεχνική (Billroth II ή Roux en Y), είναι σχετικά απλή με τα υπάρχοντα τεχνολογικά εργαλεία. Με τη λαπαροσκοπική γαστρεκτομή είναι εφικτό ο πάσχοντας από καρκίνο στομάχου να μπορεί να σιτιστεί άμεσα, και να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο σε 3-4 ημέρες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

 

Το πλεονέκτημα του ελάχιστου μετεγχειρητικού πόνου και του γενικά λιγότερου χειρουργικού στρες, έχει το πλεονέκτημα της ταχύτερης ανάρρωσης και της ταχύτερης επιστροφής στις συνήθεις ασχολίες. Το αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του καρκινοπαθούς, και η θετική επίδραση στην ψυχολογία του ασθενούς είναι κεφαλαιώδους σημασίας.

Ρομποτική γαστρεκτομή

Η Ρομποτική Γαστρεκτομή γίνεται με την εφαρμογή χειρουργικού ρομπότ για υποβοήθηση της γαστρεκτομής μέσα από λαπαροσκοπικές τομές. Η Ρομποτική Γαστρεκτομή έχει κάποια πλεονεκτήματα ακόμα και σε σχέση με τη Λαπαροσκοπική Γαστρεκτομή. Επιτρέπει ακόμα πιο ακριβή λεμφαδενικό καθαρισμό, και πιθανώς να βελτιώνει το ογκολογικό αποτέλεσμα. Μειώνει επίσης την πιθανότητα αιμορραγίας. Αυτό οδηγεί σε μειωμένη ανάγκη για μεταγγίσεις προϊόντων αίματος. Οι μεταγγίσεις στην Ογκολογική Χειρουργική είναι απαραίτητες, αλλά είναι επίσης γνωστός παράγοντας κινδύνου για προβλήματα επούλωσης. Η Ρομποτική μέθοδος, μέσω της μείωσης των μεταγγίσεων, βοηθά στην καλύτερη επούλωση και ανάρρωση τόσο από τη χειρουργική επέμβαση, όσο και από τη θεραπεία του καρκίνου στομάχου γενικότερα. 

Ποια τεχνική είναι η καταλληλότερη για τη θεραπεία μου;

Δεν υπάρχει μία τεχνική που ναι είναι καθολικά κατάλληλη για όλους τους ασθενείς με καρκίνο στομάχου. Φυσικά οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές με τη λαπαροσκοπική και τη ρομποτική μέθοδο έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασική μέθοδο. Ο εξειδικευμένος χειρουργεί θα σας συμβουλεύσει και θα σας κατευθύνει στην καταλληλότερη μέθοδο.

Έχετε περισσότερες απορίες ή χρειάζεστε διευκρινίσεις; Επικοινωνήστε απευθείας με τον Ιατρό