Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική κατά Nissen/Toupet

Η πιο δοκιμασμένη μέθοδος επεμβατικής αντιμετώπισης της ΓΟΠ είναι η Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική, είτε 360 μοιρών κατά Nissen-Rosetti, ή 270 μοιρών κατά Toupet.

Η απόφαση για διενέργεια Λαπαροσκοπικής Θολοπλαστικής λαμβάνεται μετά από ενδελεχή έλεγχο με γαστροσκόπηση, Ακτινοσκοπικό έλεγχο, pH-μετρία και Μανομετρία. Ο σημαντικότερος λόγος είναι ο αποκλεισμός άλλων παθήσεων που μπορεί να συντελέσουν στην αποτυχία της επέμβασης, όπως διαταραχές της κινητικότητας του οισοφάγου, ή το Σύνδρομο Υπερευαίσθητου Οισοφάγου, που εμφανίζεται με σημαντικά συμπτώματα που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία, αλλά ο έλεγχος για παθολογική παλινδρόμηση αποβαίνει αρνητικός. Για 2 εβδομάδες προ της επέμβασης ακολουθείται ειδική διατροφή ειδικά στους παχύσαρκους ασθενείς, με σκοπό τη μείωση των διαστάσεων του ήπατος, που μπορεί να δυσχεράνει την επέμβαση.   

Η επέμβαση διενεργείται με 4-5 μικρές οπές της τάξης του μισού με ένα εκατοστό, και διαρκεί γύρω στα 90 με 120 λεπτά. Αρχικά ο θόλος του στομάχου αποκολλάται από τον σπλήνα, και ο κατώτερος οισοφάγος αποκολλάται από τα γύρω όργανα μέσα στο θώρακα (καρδιά, πνεύμονες κτλ.), και έλκεται στη φυσιολογική του θέση εντός της κοιλιάς. Αν υπάρχει μεγάλο χάσμα στο διάφραγμα αυτό κλείνεται με ραφές, και στη συνέχεια ο θόλος του στομάχου περιτυλίγεται γύρω από τον κατώτερο οισοφάγο και καθηλώνεται με ραφές.

Η διαφορά ανάμεσα στις 2 τεχνικές είναι η περιφέρεια του οισοφάγου που περιτυλίγεται. Στην θολοπλαστική 360 μοιρών κατά Nissen-Rosetti, το στομάχι περιτυλίγει ολόκληρο τον οισοφάγο, ενώ στην 270 μοιρών κατά Toupet ο οισοφάγος καλύπτεται μόνο κατά 75%, αφήνοντας το ένα τέταρτο του οισοφάγου ακάλυπτο. Σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες, οι δυο τεχνικές έχουν τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα όσον αφορά τα συμπτώματα παλινδρόμησης, με την Toupet να έχει το πλεονέκτημα της χαμηλότερης πιθανότητας δυσκολίας στην κατάποση και αδυναμία ρεψίματος, και την Nissen να έχει λίγο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής κατά ένα έτος περίπου.

Μετά την επέμβαση η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών παίρνουν εξιτήριο εντός 24 ωρών, έχοντας ήδη σημαντική βελτίωση στη συμπτωματολογία τους. Ελάχιστοι ασθενείς χρειάζεται να παραμείνουν για 1-2 24ωρα παραπάνω. Ακολουθείται ειδική διατροφή με μαλακές τροφές για λίγες εβδομάδες. Η επιστροφή σε μη χειρωνακτική ελαφρά εργασία επιτρέπεται μέσα σε λίγες μέρες.

Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, η επέμβαση είναι πλήρως επιτυχής στο 75% των ασθενών, μερικώς επιτυχής με περιστασιακή χρήση φαρμάκων στο 20%, με το ποσοστό αποτυχίας να είναι κάτω του 5%, συνήθως λόγω άλλων μη διαγνωσμένων παθήσεων που δεν διαγνώσθηκαν στον προεγχειρητικό έλεγχο. Οι επιπλοκές είναι σπάνιες, με συχνότερο πρόβλημα τη δυσκολία στην κατάποση, η οποία διορθώνεται εύκολα με μια γαστροσκόπηση. 

Η Θολοπλαστική έχει αναγνωρισμένες παρενέργειες, που οφείλονται στην ενίσχυση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, και εμφανίζονται σαν αδυναμία ρεψίματος και ενίοτε εμετού, φουσκώματα και έντονα αέρια. Τα συμπτώματα είναι λιγότερο συχνά και πιο ήπια με την Θολοπλαστική 270 μοιρών κατά Toupet, είναι και η προσωπική μου προτίμηση ως τεχνική. 

Η λαπαροσκοπική Θολοπλαστική είναι μια επέμβαση που αντέχει στο χρόνο, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις υποτροπών. Αυτές συμβαίνουν συνήθως γύρω στη δεκαετία από την αρχική επέμβαση, και αντιμετωπίζονται είτε με φαρμακευτική αγωγή, ή με λαπαροσκοπική επανεπέμβαση.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ