Τα μυστικά του αδυνατίσματος των celebrities

Τους τελευταίους μήνες γινόμαστε μάρτυρες ενός μαζικού, θαυματουργού σχεδόν κύματος αδυνατίσματος των celebrities. Περισσότερο ή λιγότερο γνωστές ηθοποιοί, μοντέλα, τραγουδίστριες και λοιποί celebrities, άνθρωποι που είχαμε γνωρίσει και συνηθίσει με υγιέστατο αν και με λίγα παραπανίσια κιλά σώμα, ξαφνικά εμφανίζονται εμφανώς αδυνατισμένοι και λεπτότεροι από ποτέ.

Τα παραδείγματα πολλά, και σχεδόν όλοι αποδίδουν το ξαφνικό αδυνάτισμα σε μια νέα πρωτοποριακή δίαιτα, πρωτεϊνική διατροφή, ή συμπλήρωμα διατροφής. Όμως οι δίαιτες και τα συμπληρώματα διατροφής υπήρχαν πάντα, με τα ίδια, προβλέψιμα αποτελέσματα. Ποια είναι λοιπόν τα πραγματικά μυστικά του ξαφνικού αδυνατίσματος των εγχώριων celebrities;

-Ozempic: Το θαυματουργό φάρμακο του αδυνατίσματος των χολιγουντιανών celebrities έφτασε και στην Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο. Η σεμαγλουτίδη, όπως λέγεται η δραστική ουσία που περιέχει το Ozempic, δρα στο στομάχι, στο έντερο και στον εγκέφαλο. Προκαλεί φουσκώματα στην κοιλιά, κάνει το στομάχι να αδειάζει αργά, και προκαλεί ενοχλήσεις και συμπτώματα παλινδρόμησης αν κάποιος φάει λίγο περισσότερο. Ταυτόχρονα μειώνει το αίσθημα της πείνας και την επιθυμία για φαγητό στον εγκέφαλο. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν πόνο στην κοιλιά, φούσκωμα, εμετούς και έντονες καούρες, αλλά είναι σπάνια και συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει παγκρεατίτιδα που είναι σοβαρή επιπλοκή. Το μεγάλο πρόβλημα του Ozempic είναι ότι η διακοπή της χρήσης του συνοδεύεται από σταδιακή επαναπρόσληψη των κιλών που χάθηκαν.

Αν και ήταν πολύ γνωστό στους ιατρικούς κύκλους, και πολυαναμενόμενο στην Ελλάδα, το Ozempic έγινε γνωστό ως το φάρμακο που βοήθησε την Kim Kardashian και πολλούς άλλους celebrities να αδυνατίσουν και να αποκτήσουν το σώμα που πάντα ήθελαν. Σε σχέση με άλλα φάρμακα αδυνατίσματος είναι πολύ πιο αποτελεσματικό και έχει το πλεονέκτημα ότι χορηγείται με ένεση μια φορά την εβδομάδα.

Είναι τόσο μεγάλη η επιτυχία του Ozempic, που παρατηρείται μεγάλη έλλειψη του φαρμάκου στα φαρμακεία. Το αποτέλεσμα είναι να μη μπορούν να το πάρουν ως θεραπεία άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που είναι και η πραγματική του ένδειξη. Αν και είναι γνωστό ότι πολλοί γιατροί συνταγογραφούν το Ozempic με διάγνωση διαβήτη, σε άτομα που δεν πάσχουν πραγματικά από την τόσο σοβαρή νόσο. Το αποτέλεσμα είναι να ληφθούν μέτρα για περιορισμό της διάθεσης του σε άτομα χωρίς διάγνωση διαβήτη. Οπότε δε θα πρέπει να παραξενευθούμε αν οι ίδιοι celebrities αρχίσουν να ξαναπαίρνουν κιλά τόσο αναπάντεχα όσο τα έχασαν.

-Γαστρικό μπότοξ: Αγαπημένος τρόπος αδυνατίσματος των Ελλήνων celebrities εδώ και 3 χρόνια σχεδόν, το γαστρικό μπότοξ γίνεται γρήγορα, εύκολα και χωρίς παρενέργειες. Με μια διαδικασία που διαρκεί γύρω στη μισή ώρα, γίνονται πολλαπλές ενέσεις μπότοξ σε συγκεκριμένα σημεία στο στομάχι. Όσοι το έχουν δοκιμάσει, αναφέρουν ότι ξεχνούν το αίσθημα της πείνας, και χορταίνουν γρήγορα με λίγες μπουκιές φαγητό. Αν συνδυαστεί με σωστή διατροφή βοηθάει στο χάσιμο 15 κιλών μέσα σε 3 με 6 μήνες. Τα αποτελέσματα διαφέρουν, και μπορεί να μη δουλέψει τόσο καλά σε άτομα που τρώνε γλυκά, πίνουν αλκοόλ, και τσιμπολογάνε κατά τη διάρκεια της μέρας.

Το γαστρικό μπότοξ έχει το πλεονέκτημα ότι γίνεται μια φορά και διαρκεί για 6 μήνες ή και περισσότερο. Δε χρειάζεται συνεχείς ενέσεις, και δεν επηρεάζεται από ελλείψεις στη φαρμακευτική αγορά. Το σχετικά ψηλό του κόστος είναι παρόμοιο με τη χρήση του Ozempic για μερικούς μήνες. Επιπλέον έχει το πλεονέκτημα του να μην έχει παρενέργειες. Πέραν του φουσκώματος που προκαλείται από το αργό άδειασμα του στομαχιού, οι ασθενείς δεν αναφέρουν άλλα προβλήματα, και σίγουρα δεν υπάρχει ο κίνδυνος της παγκρεατίτιδας.

-Ενδοσκοπική Γαστροπλαστική ή Endo-Sleeve: Το πιο exclusive μυστικό του αδυνατίσματος των διεθνών celebrities γίνεται πλέον και στην Ελλάδα και προσφέρεται αποκλειστικά στην Ευρωκλινική Αθηνών. Είναι η ιδανική μέθοδος για όσους θέλουν να κάνουν κάτι μόνιμο και να χάσουν μέχρι και 20% του συνολικού βάρους τους, αλλά δε θέλουν να έχουν εμφανείς ουλές ή να υποβληθούν σε κανονικό χειρουργείο.

Η ενδοσκοπική γαστροπλαστική ή Endo-Sleeve γίνεται από εξειδικευμένους χειρουργούς και γαστρεντερολόγους. Ο εξειδικευμένος γιατρός κάνει πολλαπλές ραφές στο στομάχι, για να το στενέψει και να το μείώσει το μέγεθός του. Αποτέλεσμα της μείωσης της χωρητικότητας του στομάχου με Endo-Sleeve είναι να χορταίνει ο ασθενής με λιγότερο φαγητό.

Η όλη διαδικασία γίνεται με γαστροσκόπηση, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο σύστημα τοποθέτησης ραφών και ειδικά ράμματα. Είναι πολύπλοκή και διαρκεί γύρω στη μια ώρα, οπότε προτιμάται η γενική αναισθησία αντί της μέθης. Ο εξειδικευμένος εξοπλισμός είναι αρκετά ακριβός και κάνει την ενδοσκοπική γαστροπλαστική ελκυστική μόνο σε λίγους εκλεκτούς.

Η ενδοσκοπική γαστροπλαστική ή Endo-Sleeve είναι μια τεχνική για μόνιμη απώλεια βάρους, χωρίς χειρουργείο ή ουλές, με απουσία από την εργασία για 2-3 μέρες μόνο. Μπορεί να επαναληφθεί, και μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και σε άτομα με προηγούμενα χειρουργεία στο στομάχι όπως γαστρικό μανίκι ή γαστρικό bypass. Εφαρμόζεται σε παγκόσμιας φήμης εξειδικευμένα κέντρα, συμπεριλαμβανομένων της Mayo Clinic, του  John’s Hopkins Hospital και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Στρασβούργου. Πλέον προσφέρεται συστηματικά και στην Ελλάδα, με την Ευρωκλινική Αθηνών να χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στη χώρα το σύστημα Overstitch SX.

Τα μυστικά του αδυνατίσματος των celebrities δεν είναι καθόλου μυστικά. Δεν οφείλονται σε μαγικές δίαιτες και θαυματουργή γυμναστική. Το μόνο πραγματικό μυστικό είναι η πραγματική επιθυμία για αδυνάτισμα, και η σωστή επιλογή της κατάλληλης ομάδας που μπορεί να προσφέρει όλες τις θεραπευτικές επιλογές.