Ενδοσκοπικό Γαστρικό Botox για Απώλεια Βάρους

Γαστρικό Μπότοξ Γαστροσκόπηση
Ενδοσκοπικό Γαστρικό Μπότοξ

Το Γαστρικό Botox είναι η νεότερη, δημοφιλέστερη ενδοσκοπική μέθοδος στον πόλεμο κατά της παχυσαρκίας.

Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα υγείας του μοντέρνου τρόπου ζωής, και θεωρείται παγκόσμια επιδημία στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Είναι επίσης το γενεσιουργό αίτιο για πολλά άλλα προβλήματα υγείας που επηρεάζουν τόσο την ποιότητα ζωής όσο και το προσδόκιμο επιβίωσης του παχύσαρκου ασθενούς. Γι’ αυτό το λόγο, η μοντέρνα ιατρική προσπαθεί εδώ και χρόνια να βρει την ιδανική θεραπεία για την παχυσαρκία.

Το στομάχι έχει υπάρξει το κατεξοχήν όργανο στο οποίο στοχεύουν οι περισσότερες επεμβατικές θεραπείες. Ενδοσκοπικές θεραπείες όπως το γαστρικό μπαλόνι και η ενδοσκοπική γαστροπλαστική. Χειρουργικές επεμβάσεις όπως το γαστρικό μανίκι και η γαστρική παράκαμψη. Οι στρατηγικές απώλειας βάρους περιλαμβάνουν σχεδόν πάντα τη μείωση της χωρητικότητας του στομάχου, ώστε να επιτευχθεί μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων. Καμία από τις παραπάνω θεραπείες δεν στοχεύει άμεσα στον επηρεασμό της λειτουργίας του στομάχου ως μέσο απώλειας βάρους. Το Ενδοσκοπικό Γαστρικό Botox ή Botox Στομάχου, αναπτύχθηκε ως τεχνική για να καλύψει αυτό ακριβώς το κενό.

Τι είναι το Γαστρικό Botox;

Το γαστρικό μπότοξ είναι μια μέθοδος απώλειας βάρους που βασίζεται στη χρήση Botulinum toxin σε συγκεκριμένα σημεία του στομάχου. Αδρανοποιούνται κάποιες λειτουργείες, με αποτέλεσμα μείωση του αισθήματος της πείνας.

Πώς γίνεται το Γαστρικό Botox;

Το γαστρικό μπότοξ γίνεται με απλή γαστροσκόπηση με μέθη. Ο εξειδικευμένος γιατρός κάνει έγχυση Botox σε συγκεκριμένα σημεία του στομάχου βάσει πρωτοκόλλου. Η διαδικασία διαρκεί γύρω στα 30 λεπτά, και ο ασθενής την ίδια μέρα επιστρέφει στο σπίτι και στις ασχολίες του.

Γαστρικό Botox
Γαστρικό Botox

Τί κίνδυνοι υπάρχουν;

Το γαστρκό μπότοξ είναι μέθοδος απολύτως ασφαλής με ελάχιστη πιθανότητα επιπλοκών.  Σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί πόνος στην αριστερή πλευρά του θώρακα που εξαφανίζεται μετά από μερικές ώρες

Σε ποιους απευθύνεται;

Το γαστρικό μπότοξ απευθύνεται σε άτομα που έχουν στόχο να χάσουν 10-15 κιλά, και που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια με βάση εκτίμηση από διαιτολόγο και εξειδικευμένο γιατρό που ασχολείται με παχυσαρκία. Άτομα με Νοσογόνο Παχυσαρκία, τα οποία έχουν ανάγκη σημαντικής απώλειας βάρους είναι προτιμότερο να υποβάλλονται σε μιας χειρουργική επέμβαση παχυσαρκίας. Όμως μπορούν να επωφεληθούν από την επέμβαση. Ακόμα και μια σχετικά μικρή απώλεια βάρους της τάξης των 5-10 κιλών μπορεί να βελτιώσει πολλές παραμέτρους υγείας. Πάντως σε τέτοιες περιπτώσεις η μέθοδος πρέπει να εφαρμόζεται στα πλαίσια ενός μεγαλύτερου πρωτοκόλλου, και ιδανικά ως προετοιμασία για τη διενέργεια Βαριατρικής Επέμβασης.

Botox στομάχου σε άτομα με επεμβάσεις παχυσαρκίας

Υπάρχουν κάποιες αναφορές για ψηλά ποσοστά επιτυχίας σε περιπτώσεις επαναπρόσληψης βάρους μετά από προηγούμενες επεμβάσεις παχυσαρκίας. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν επίσημα δεδομένα και μελέτες που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Σε τέτοιες περιπτώσεις γίνεται εξειδικευμένη εκτίμηση για τους λόγους επαναπρόσληψης και την πιθανότητα αυτοί να αναστραφούν από μια επέμβαση γαστρικού Botox. Συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως ασθενείς με θολοπτύχωση μπορεί όντως να επωφεληθούν και να παρουσιάσουν σημαντική απώλεια βάρους. 

Πόσο διαρκεί η δράση της επέμβασης;

Η απώλεια βάρους από την επέμβαση ξεκινά σε λίγες μέρες και φτάνει το μέγιστο γύρω στους 3 μήνες. Η διάρκεια δράσης του γαστρικού μπότοξ είναι γύρω στους 6 μήνες. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητη η επανάληψη της μεθόδου για κάθε 3-6 μήνες. Εφόσον χρειαστεί να επαναληφθεί για περισσότερες από 3 φορές, το συνολικό κόστος αρχίζει να πλησιάζει το κόστος χειρουργικών επεμβάσεων απώλειας βάρους.

Πως κρίνεται αν ένας ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε Γαστρικό Botox;

Οι υποψήφιοι ασθενείς εξετάζονται κατ’ αρχήν από διαιτολόγο και χειρουργό παχυσαρκίας. Εφόσον υπάρχει ένδειξη μπορεί να χρειαστεί και εκτίμηση από ψυχολόγο. Αφού αποκλειστούν βαριές διατροφικές διαταραχές τύπου υπερφαγίας, ψυχολογικές διαταραχές και εξαρτήσεις από ουσίες, και αν δεν κριθεί απαραίτητη μια πιο αποτελεσματική χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής υποβάλλεται σε ενδοσκόπηση για Botox Στομάχου

Που οφείλονται οι περιπτώσεις αποτυχίας και πως μπορούν να αποφευχθούν;

Η πιθανότητα αποτυχίας του γαστρικού μπότοξ αναφέρεται σε μελέτες γύρω στο 15-20%, αλλά από προσωπική εμπειρία τα ποσοστά μπορεί να είναι και ψηλότερα. Τα αίτια της αποτυχίας συνήθως είναι συνυφασμένα με τα αίτια της παχυσαρκίας. Η επέμβαση τεχνικά πετυχαίνει πάντα, και προκαλείται παράλυση του στομάχου και μείωση του αισθήματος της όρεξης. Αυτό όμως δεν έχει καμμία επίδραση στα τσιμπολογήματα, στην ψυχολογική διατροφή, στην κατανάλωση γλυκών, στις λιγούρες και στην κατανάλωση αλκοόλ και τροφής κατά τη διάρκεια διασκέδασης. Εν ολίγοις ο εγκέφαλος που συχνά είναι η αιτία της πρόσληψης βάρους, συχνά σαμποτάρει το αποτέλεσμα της επέμβασης.

Ο καλύτερος τρόπος μείωσης της πιθανότητας αποτυχίας είναι η σωστή προετοιμασία των πασχόντων, με συνδυασμό διατροφής και ενίοτε φαρμακευτικής αγωγής, για να διαπιστωθεί κατά πόσο τους ταιριάζει η επέμβαση.

Πόσο κοστίζει το Γαστρικό Botox;

Το κόστος του Ενδοσκοπικού Γαστρικού Μπότοξ (Στομάχου) είναι χαμήλό σε σχέση με άλλες επεμβάσεις απώλειας βάρους, αλλά παραμένει σχετικά υψηλή. Για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος χρησιμοποιούνται  ως και 4 φιαλίδια (400 μονάδες) Botox, ανάλογα με την περίπτωση. Αυτό ανεβάζει την τιμή του φαρμάκου Botox που χρησιμοποιείται μέχρι τα 700 με 800 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση.

Στην παραπάνω τιμή προστίθεται το κόστος της επεμβατικής ενδοσκόπησης, που συμπεριλαμβάνει τις ειδικές ενδοσκοπικές βελόνες σκληροθεραπείας. Επιπλέον υπάρχει το κόστος χρήσης του ιατρείου ή της κλινικής και η αμοιβή Χειρουργού Παχυσαρκίας, Γαστρεντερολόγου και Αναισθησιολόγου. 

Τι είναι και πως λειτουργει το Botulinum toxin (botox)

Μπότοξ Στομάχου
Gastric Botox

Το Botox είναι πολύ γνωστό από τη χρήση του στο χώρο της αισθητικής, αφού βοηθάει στην εξαφάνιση των ρυτίδων. Ο τρόπος που το καταφέρνει αυτό, είναι η δράση του πάνω στις μυϊκές ίνες. Είναι παράγωγο ενός μικροβίου, του Κλωστριδίου της Αλλαντίασης. Είναι κατά βάση μια τοξίνη, που μειώνει τη δραστικότητα των μυϊκών ινών, μέχρι σημείου πλήρης παράλυσης τους. Το αποτέλεσμα της δράσης του Botox εξαρτάται από το σημείο στο οποίο χρησιμοποιείται. Μπορεί στο πρόσωπο να χρησιμοποιείται για αισθητικούς λόγους, όμως χρησιμοποιείται επίσης ευρύτατα στο γαστρεντερικό σύστημα, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις στις οποίες ο σκοπός είναι να προκληθεί χαλάρωση μυϊκού σπασμού, όπως π.χ. στην αχαλασία οισοφάγου.

Μακροχρόνιες έρευνες στις επεμβάσεις παχυσαρκίας, έδειξαν ότι κατά ένα μέρος τουλάχιστον οι αλλαγές στη διατροφή και η απώλεια βάρους οφείλονται στην καθυστερημένη γαστρική κένωση που αυτές προκαλούν. Κάπως έτσι γεννήθηκε η θεωρία ότι η παράλυση των μυών του στομάχου, μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη κένωση του, με επακόλουθο παρατεταμένο αίσθημα πλήρωσης (γεμάτου στομαχιού), και συνεπώς μείωση κατανάλωσης τροφών. Φαίνεται ότι η αναστολή απελευθέρωσης γκρελίνης παίζει επίσης κάποιο ρόλο.

Επιστημονικές μελέτες

Έχουν υπάρξει πολλαπλές έρευνες στην προσπάθεια να βρεθεί η ιδανική τεχνική, ποσότητα Botox, και τα σημεία έγχυσης, ώστε να επιτευχθεί το ιδανικό αποτέλεσμα. Εφόσον ο ασθενής ακολουθήσει σωστή διατροφή, επιτυγχάνεται μια απώλεια της τάξεις των 10-15 κιλών, ή περίπου 10% του ολικού σωματικού βάρους. Αυτή η απώλεια είναι πολύ χαμηλή σε σύγκριση με τα χειρουργεία παχυσαρκίας που πετυχαίνουν τουλάχιστον το διπλάσιο αποτέλεσμα. Είναι όμως πολύ ικανοποιητική  για μια μέθοδο που εκτελείται με απλή γαστροσκόπηση, ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά και έχει ελάχιστους κινδύνους.

Τα μειονεκτήματα του γαστρικού μπότοξ είναι η διάρκεια δράσης του και το σχετικά ψηλό κόστος για τη συγκεκριμένη διάρκεια δράσης. Είναι γνωστό ότι η δράση της τοξίνης στο μυϊκό ιστό διαρκεί μέχρι 6 μήνες, και πρέπει να επαναλαμβάνεται περιοδικά. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του γαστρικού Botox. Η απώλεια βάρους ξεκινά σε λίγες μέρες από την έγχυση, και φτάνει στο μέγιστο μέσα στους πρώτους 3 μήνες. Μετά την πάροδο των 6 μηνών η δράση του Botox έχει παρέλθει, και είναι απαραίτητη η επανάληψη της διαδικασίας. Η ποσότητα που χρησιμοποιείται είναι αρκετά μεγάλη, της τάξης των εκατοντάδων μονάδων, τη στιγμή που όταν χρησιμοποιείται για αισθητικούς λόγους εγχύονται το πολύ ως 50 μονάδες.  Αυτό εξηγεί και το σχετικά ψηλό κόστος της επέμβασης.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, το Botox Στομάχου είναι μια ασφαλής και αξιόπιστη μέθοδος απώλειας μικρής προς μέτριας ποσότητας βάρους, εφόσον γίνεται από εξειδικευμένη ομάδα. Είναι απαραίτητη η σωστή επιλογή και προετοιμασία των ασθενών, καθώς και η διαιτολογική παρακολούθηση μετά την επέμβαση. 

(32) Comments

 1. Καλησπέρα, σάς παρακαλώ πολύ θα ήθελα να με ενημερώσετε για το κόστος στο γαστρικό μποτοξ καθώς κ αν γίνεται (σας εκπληπαρω..) διευκόλυνση στον τρόπο πληρωμής. Ευχαριστώ.

 2. γεια σας θα ηθελα να μου πειτε ενα εκτιμομενο κοστος επισης ειμα διαβητικος τυπου 2 εχω περασει εφραγμα πριν 7 χρονια ειμαι 55 χρονων και 110 κιλα περιπου και το υψοςμου ειναι 11.78 θα ηθελα ενα εκτιμομενο κοστος για να δω αν μπορω να το κανω σας ευχαριστω για τον χρονο σας επισης η επανάληψη στοιχιζει τα ιδια χρηματα

 3. Γεια σας!
  Είμαι μια γυναίκα 56 ετών, πήρα τα τελευταία 5 χρόνια 13-14 κιλά, τα οποία αποδίδω με σειρά βαρύτητας σε : 1)διακοπή καπνίσματος, 2)κλιμακτήριος, 3)μια σειρά άσχημων οικογενειακών καταστάσεων(κακή ψυχολογία).
  Δεν παίρνω φάρμακα, δεν έχω κάποιο νόσημα, οι αιματολογικές μου εξετάσεις είναι πολύ καλές.
  Πληροφορήθηκα για το γαστρικό botox και διάβασα ό,τι δημοσιευμένη πληροφορία μπόρεσα να βρω σχετικά μ αυτό.
  Αρχικά θα ήθελα να πληροφορηθώ για το συνολικό κόστος που έχει αυτή η τεχνική, έτσι ώστε να γνωρίζω αν έχω τη δυνατότητα να συνεχίσω ή όχι μ αυτή τη μέθοδο.
  Γνωρίζω πως μπορεί να υπάρχουν ιδιαιτερότητες σε κάθε ασθενή αλλά θα ήθελα να έχω έστω και μία κατά προσέγγιση απάντηση.
  Ευχαριστώ πολύ
  Λοϊζου Μαρία

  1. Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον.

   Σας έχει σταλεί email με περισσότερες πληροφορίες.

   Με εκτίμηση

 4. Καλησπέρα σας
  Είμαι 44 ετών κ θα ήθελα στο περίπου να μου πείτε το κόστος για το γαστρικό μποτοξ
  93 κιλά

  1. Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον.

   Σας έχει σταλεί email με περισσότερες πληροφορίες.

   Με εκτίμηση

 5. Καλησπέρα σας. Ενδιαφέρομαι για γαστρικο μποτοξ. Γίνεται στην Θεσσαλονικη;

  1. Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον.

   Σας έχει σταλεί email με περισσότερες πληροφορίες.

   Με εκτίμηση

 6. Παρακαλώ καλέστε με να ορίσουμε ραντεβού με τον γιατρό.
  Αν έχετε την καλοσύνη μου στέλνετε παρακαλώ στον mail πληροφορίες…
  Με εκτίμηση,

  1. Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον.

   Σας έχει σταλεί email με περισσότερες πληροφορίες.

   Με εκτίμηση

 7. Καλησπέρα ..θα ήθελα παρακαλώ να με ενημερώσετε για κόστος γαστρικού μποτοξ.
  Σας ευχαριστώ

  1. Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον.

   Σας έχει σταλεί email με περισσότερες πληροφορίες.

   Με εκτίμηση

 8. Καλησπέρα σας . Είμαι γυναικά 47 ετών και ενδιαφέρομαι να κανω γαστρικο μποτοξ . Έιμαι περίπου 88 κιλά με 1.60.υψος .Πήρα τα κιλά μετά από 2 γέννες. (Τελευταια γεννα 13 χρονια πριν ) . Θα ήθελα να χάσω 15 με 20.κιλά. Ενημερώστε με παρακαλώ για τη διαδικασια για τις μέρες νοσηλείας (Αν υπάρχουν)Αν αποφασίσω να κανω την επέμβαση η μόνιμη κατοικία είναι σε νησί. Θα πρέπει να μείνω στην Αθήνα ή μπορω να φύγω αυθημερόν. Και το συνολικό κόστος της επέμβασης μαζί με γιατρούς και κλινική. Συμετοχη ο ΕΟΠΥΥ έχει; Ευχαριστώ.

  1. Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον.

   Σας έχει σταλεί email με περισσότερες πληροφορίες.

   Με εκτίμηση

 9. Ενδιαφέρομαι για το γαστρικό bottox είμαι 50 ετών και ο στόχος είναι να χάσω 10 κιλά. Η δουλειά μου είναι καθιστική για πάνω από 10 ώρες καθημερινά. Προσπαθώ να γυμνάζομαι 3 φορές την εβδομάδα αλλά αυτό δεν αρκεί για τόσες ώρες καρέκλα. Ενδιαφέρομαι για το κόστος και το χρόνο απώλειας των κιλών.Ευχαριστώ.

  1. Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον.

   Σας έχει σταλεί email με περισσότερες πληροφορίες.

   Με εκτίμηση

 10. Καλησπέρα σας θα ήθελα να σας ρωτήσω είμαι 114 κιλά και 168 ύψος θα ήθελα να ρωτήσω το Botox στομαχιού θα Μ έκανε δουλειά αν ναι πόσο κοστίζει γιατί λόγο εγκυμοσύνης πήρα πολλά κιλά και μετά την γέννα μου αυξήθηκε πολύ η ορεξη

  1. Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον.

   Σας έχει σταλεί email με περισσότερες πληροφορίες.

   Με εκτίμηση

 11. Καλησπέρα σας θα ήθελα να μάθω το κόστος για το γαστρικό μποτοξ ; Και να κλείσω ραντεβού .

  1. Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον.

   Σας έχει σταλεί email με περισσότερες πληροφορίες.

   Με εκτίμηση

  1. Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον.

   Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε τηλεφωνικά για ραντεβού.

   Με εκτίμηση

Leave a Reply