Ενδοσκοπικό Γαστρικό Botox

Το Γαστρικό Botox είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος απώλειας βάρους με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Εφόσον όμως χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια καλά οργανωμένου πρωτοκόλλου μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Ο λόγος για τα αμφιλεγόμενα αποτελέσματα της επέμβασης είναι η πολυπαραγοντική φύση της νόσου της παχυσαρκίας. Η μέθοδος μπορεί να αποτύχει λόγω άλλων παραγόντων που μπορεί να οδηγoύν σε πρόσληψη βάρους, όπως ψυχολογικών καταστάσεων, τρόπου διασκέδασης, και διατροφικών συνηθειών γενικότερα. Τα ποσοστά επιτυχίας αυξάνονται εφόσον γίνει συνδυασμός με χρονικό περιορισμό διατροφής και φαρμακευτική αγωγή. 

Τεχνική

Γίνεται με απλή γαστροσκόπηση με μέθη. Κάνουμε έγχυση αρκετά μεγάλης ποσότητας Botox σε συγκεκριμένα σημεία του στομάχου, ώστε να αδρανοποιηθούν κάποιες λειτουργείες, με αποτέλεσμα μείωση του αισθήματος της πείνας και παράταση του αισθήματος κορεσμού ακόμα και μετά από πολύ μικρά γεύματα.  Η διαδικασία διαρκεί γύρω στα 30 λεπτά, και ο ασθενής την ίδια μέρα επιστρέφει στο σπίτι και στις ασχολίες του.

Γαστρικό Μπότοξ Γαστροσκόπηση
Γαστρικό Botox

Η μέθοδος απευθύνεται σε άτομα που έχουν στόχο να χάσουν 10-15 κιλά, και που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια με βάση εκτίμηση από διαιτολόγο και Χειρουργό Παχυσαρκίας. Άτομα με Νοσογόνο Παχυσαρκία, τα οποία έχουν ανάγκη σημαντικής απώλειας βάρους είναι προτιμότερο να υποβάλλονται σε μιας χειρουργική επέμβαση παχυσαρκίας. Όμως μπορούν να επωφεληθούν από την επέμβαση. Ακόμα και μια σχετικά μικρή απώλεια βάρους της τάξης των 5-10 κιλών μπορεί να βελτιώσει πολλές παραμέτρους υγείας. Πάντως σε τέτοιες περιπτώσεις η μέθοδος πρέπει να εφαρμόζεται στα πλαίσια ενός μεγαλύτερου πρωτοκόλλου, και ιδανικά ως προετοιμασία για τη διενέργεια Βαριατρικής Επέμβασης. 

Οι υποψήφιοι ασθενείς εξετάζονται κατ’ αρχήν από διαιτολόγο και χειρουργό παχυσαρκίας. Εφόσον υπάρχει ένδειξη μπορεί να χρειαστεί και εκτίμηση από ψυχολόγο. Αφού αποκλειστούν βαριές διατροφικές διαταραχές τύπου υπερφαγίας, ψυχολογικές διαταραχές και εξαρτήσεις από ουσίες, και αν δεν κριθεί απαραίτητη μια πιο αποτελεσματική χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής υποβάλλεται σε ενδοσκόπηση για Botox Στομάχου

Μπότοξ Στομάχου
Botox Στομάχου

Αποκατάσταση

Η μέθοδος είναι απολύτως ασφαλής με ελάχιστη πιθανότητα επιπλοκών.  Σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί πόνος στην αριστερή πλευρά του θώρακα που εξαφανίζεται μετά από μερικές ώρες

Η απώλεια βάρους από την επέμβαση ξεκινά σε λίγες μέρες και φτάνει το μέγιστο γύρω στους 3 μήνες. Η διάρκεια δράσης του Botox είναι γύρω στους 6 μήνες. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητη η επανάληψη της μεθόδου για άλλες 2-3 φορές κάθε 3-6 μήνες. Η μέθοδος είναι απολύτως ασφαλής με ελάχιστη πιθανότητα επιπλοκών. 

Οι ασθενείς ακολουθούν δίαιτα σύμφωνα με τις υποδείξεις του διαιτολόγου, από τον οποίο και παρακολουθούνται. Εφόσον γίνει σωστή επιλογή ασθενών, οι πιθανότητες αποτυχίας είναι πολύ χαμηλές, με ποσοστά επιτυχίας πάνω από 90%. Πάντα όμως υπάρχει η πιθανότητα επαναπρόσληψης βάρους όταν περάσει η δράση του Botox.